Z paru składników robię genialną marynatę. Zamienia tanie pałki z kurczaka w królewskie danie

Dodano:
Pieczone pałki kurczaka Źródło: Shutterstock / Ravsky
Co zrobić, by zwykłe, tanie pałki z kurczaka smakowały genialnie? Wystarczy przygotować odpowiednią marynatę. Jest w niej kilka składników, które świetnie się dopełniają i nadają smaku temu delikatnemu mięsu.

Pałki to często wybierane elementy mięsa kurczaka. Wyglądają bardzo apetycznie i można je przyprawić na wiele sposobów. Dziś zamarynuję je w aromatycznej mieszance, która tak naprawdę składa się z prostych składników. Tylko odpowiedni ich dobór sprawia, że po upieczeniu mięso jest smaczne i soczyste.

Z jakich składników zrobić marynatę do kurczaka?

Najlepsza marynata do pałek z kurczaka powinna zawierać składnik kwaśny, dodatki podnoszące smak i aromat, a także trochę tłuszczu. Kwaśny składniki kruszy mięso i dodaje mu smaku. Ten smak jest dopełniany i podkręcany przez dodatki takie jak: zioła, przyprawy, czosnek, skórkę z limonki lub cytrynową. Tłuszcz natomiast rozpuszcza składniki aromatyczno-smakowe i pozwala wydobyć ich więcej. Do marynaty zawsze warto też dodać trochę soli lub sosu sojowego, a także, choć odrobinę składnika słodkiego, który zapewni doskonały balans.

Jak przygotować aromatyczne pałki z kurczaka?

Przygotowanie aromatycznych pałek z kurczaka jest dosyć proste. Najpierw trzeba opłukać i osuszyć mięso, potem przygotować marynatę i całość wymieszać. Czas marynowania to już kwestia tego, na jak długie oczekiwanie możemy sobie pozwolić. Najlepiej potrzymać mięso w marynacie kilka godzin, jednak nawet godzina będzie już w mięsie wyczuwalna. Kurczak zyska wtedy sporo smaku i aromatu i zmieni nieco swoją strukturę. Zamarynowane mięso pozostaje już tylko upiec, co zwykle trwa ok. 40 minut.

Przepis: Aromatyczne pałki z kurczaka

Pałki z kurczaka pieczonej w aromatycznej marynacie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka otartej skórki z limonki lub cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej lub chili
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaPałki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pozostałe składniki wymieszaj, a otrzymaną marynatą natrzyj mięso i odstaw je na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
  2. PieczeniePo tym czasie mięso przełóż do naczynia do zapiekania. Pałki piecz ok. 40 minut w 190 stopniach Celsjusza. Pod koniec pieczenia podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza, by mięso się przyrumieniło. Posyp je posiekanym tymiankiem.

Jak podać pieczone pałki z kurczaka?

Pieczone pałki z kurczaka najlepiej jest ułożyć na półmisku i polać odrobiną sosu spod mięsa, dzięki czemu będą bardziej soczyste. Kurczaka można też posypać świeżym tymiankiem, posypać startą skórką z limonki czy obłożyć plasterkami limonki lub cytryny. Do tego mięsa obiadowego doskonale będą pasować pieczone ziemniaki lub ryż, a także lekka surówka.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...