Z paru składników robię genialną marynatę. Zamienia tanie pałki z kurczaka w królewskie danie
Pałki to często wybierane elementy mięsa kurczaka. Wyglądają bardzo apetycznie i można je przyprawić na wiele sposobów. Dziś zamarynuję je w aromatycznej mieszance, która tak naprawdę składa się z prostych składników. Tylko odpowiedni ich dobór sprawia, że po upieczeniu mięso jest smaczne i soczyste.
Z jakich składników zrobić marynatę do kurczaka?
Najlepsza marynata do pałek z kurczaka powinna zawierać składnik kwaśny, dodatki podnoszące smak i aromat, a także trochę tłuszczu. Kwaśny składniki kruszy mięso i dodaje mu smaku. Ten smak jest dopełniany i podkręcany przez dodatki takie jak: zioła, przyprawy, czosnek, skórkę z limonki lub cytrynową. Tłuszcz natomiast rozpuszcza składniki aromatyczno-smakowe i pozwala wydobyć ich więcej. Do marynaty zawsze warto też dodać trochę soli lub sosu sojowego, a także, choć odrobinę składnika słodkiego, który zapewni doskonały balans.
Jak przygotować aromatyczne pałki z kurczaka?
Przygotowanie aromatycznych pałek z kurczaka jest dosyć proste. Najpierw trzeba opłukać i osuszyć mięso, potem przygotować marynatę i całość wymieszać. Czas marynowania to już kwestia tego, na jak długie oczekiwanie możemy sobie pozwolić. Najlepiej potrzymać mięso w marynacie kilka godzin, jednak nawet godzina będzie już w mięsie wyczuwalna. Kurczak zyska wtedy sporo smaku i aromatu i zmieni nieco swoją strukturę. Zamarynowane mięso pozostaje już tylko upiec, co zwykle trwa ok. 40 minut.
Przepis: Aromatyczne pałki z kurczaka
Pałki z kurczaka pieczonej w aromatycznej marynacie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżka otartej skórki z limonki lub cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej lub chili
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaPałki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pozostałe składniki wymieszaj, a otrzymaną marynatą natrzyj mięso i odstaw je na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
- PieczeniePo tym czasie mięso przełóż do naczynia do zapiekania. Pałki piecz ok. 40 minut w 190 stopniach Celsjusza. Pod koniec pieczenia podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza, by mięso się przyrumieniło. Posyp je posiekanym tymiankiem.
Jak podać pieczone pałki z kurczaka?
Pieczone pałki z kurczaka najlepiej jest ułożyć na półmisku i polać odrobiną sosu spod mięsa, dzięki czemu będą bardziej soczyste. Kurczaka można też posypać świeżym tymiankiem, posypać startą skórką z limonki czy obłożyć plasterkami limonki lub cytryny. Do tego mięsa obiadowego doskonale będą pasować pieczone ziemniaki lub ryż, a także lekka surówka.